Om goed voorbereid op reis te gaan tijdens de wintermaanden, is het belangrijk om je auto (of ander voertuig) veilig en winterklaar te maken. Ook is het verstandig om je te verdiepen in de verkeersregels van het land waar je naartoe reist. Ga je bijvoorbeeld op skivakantie? Dan is het essentieel om rekening te houden met (verplichte) maatregelen zoals winterbanden of sneeuwkettingen. In dit artikel ontdek je welke voorbereidingen je moet treffen voor een veilige en zorgeloze reis.
Rijden in de sneeuw: 7 krachtige veiligheidstips
Hoewel sneeuw natuurlijk prachtig is en bij velen zorgt voor veel enthousiasme, toch is het goed om een aantal dingen te regelen voordat je vertrekt. Met name wanneer je de weg op gaat met je auto, bijvoorbeeld op skivakantie naar Oostenrijk, is het verstandig om van tevoren onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:
- In landen als Duitsland en Oostenrijk is het verplicht om je auto te voorzien van sneeuwkettingen. Heb je dit niet of niet goed voor elkaar? Dan riskeer je een flinke boete.
- Rij voorzichtig en houdt meer afstand van je de auto voor je als gewoonlijk. Rem voorzichtig en stap niet hard op de rem. Toch een situatie waar je noodzakelijk moet remmen? Zorg er dan voor dat je de rem volledig intrapt zodat het ABS wordt geactiveerd. Wanneer je ABS werkt, wordt de auto gestopt zonder dat de wielen blokkeren.
- Maak je auto zoveel mogelijk sneeuw en ijs vrij. Het is misschien niet de leukste klus, maar wel erg verstandig. Haal ook alle sneeuw van het dak van je auto. Tijdens het rijden kan dit losraken en dit kan ineens je zicht belemmeren en zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Bovendien krijg je een boete wanneer je auto niet goed genoeg schoongemaakt is.
- Vaak wanneer er sneeuw ligt, kijken bestuurders in een hele kleine cirkel. Wanneer je je vooral focust op bijvoorbeeld je auto voor je, zorgt dit er juist voor dat je andere gevaren niet ziet. Daarbij is het zo dat je extra gaat slingeren. Kijk altijd in een grote cirkel en dus ver voor je uit.
- Zorg voor goede winterbanden. Dit is sommige landen overigens verplicht in periodes met vorst.
- Blijf altijd rustig tijdens het rijden en geef niet te veel gas bij een glad wegdek.
- Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Ook wanneer het sneeuwt is het raadzaam om de mistlampen van je auto aan te doen.
Zo maak je jouw auto klaar voor de winter
Het is verstandig om je voertuig goed onderhouden de winter in te laten gaan. Zeker wanneer je van plan bent om een lange reis te maken tijdens te vorst naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk. Lees snel verder en ontdek wat je nog meer kunt doen voor een zorgeloze reis door Europa in de winter.
Controleer ruitenwissers en ruitenvloeistof
Vaak sta je er niet bij stil, maar ruitenwissers die (bijna) versleten zijn, kunnen je zicht behoorlijk belemmeren. Bijvoorbeeld wanneer er zout op je voorruit zit. Zorg er ook voor dat de ruitensproeiervloeistof aangevuld is voordat je op pad gaat. Doe dit met speciale vloeistof voor de winter, zodat het niet kan bevriezen tijdens de vorst. Als de ruitenvloeistof voor de zomer er nog in zit, zal dit bij flinke vorst bevriezen. Dit is nogal vervelend en daarnaast niet goed voor de ruitenwissers. Deze kunnen sneller vastvriezen en zodanig beschadigen dat ze vervangen moeten worden.
Smeer de rubbers van je autodeuren in
De rubbers van de deuren invetten met vaseline of een speciale rubbercoating, is goed voor het behoud van de rubbers. Tijdens de vorst kunnen deuren flink vast gaan zitten. De rubbers kunnen bij het opentrekken van een deur kapotscheuren. Door ze in te smeren, zorg je er dus voor dat deze niet vast gaan zitten tijdens de vorst.
(Winter)banden, bandenprofiel en bandenspanning
De bandenspanning van je autobanden dien je regelmatig te controleren. Ook wanneer je van zomerbanden naar winterbanden wisselt, en andersom, is dit van belang. Een goede bandenspanning zorgt ervoor dat je banden goed functioneren. In het onderhoudsboekje en in de auto, vaak op het portier aan de bestuurderskant of in het tankklepje, kun je dit nakijken alvorens je de banden gaat vullen. De bandenspanning (hoeveelheid bar) is verschillend per voertuig. Controleer dit goed, want een te harde band kan zorgen voor een klapband. Dit is gevaarlijk voor jou en je medeweggebruikers.
Controleer ook regelmatig het profiel van de banden. Wanneer alles in orde is, zorgt dit voor goede grip op de weg. Daarnaast zorgt de juiste bandenspanning voor lager brandstofverbruik en een langere levensduur van de banden.
Lange reis voor de boeg in de winter?Voorzorgsmaatregelen en tips.
Wanneer je op vakantie gaat in de winterperiode of naar een winters oord, dan is het natuurlijk goed om alles wat al genoemd is te regelen voor jou en je auto. Maar waar velen niet aan denken, en hopelijk niet nodig zijn, zijn de volgende dingen:
Familie en/of vrienden inlichten van je reisplannen
Geloof het of niet, maar het wordt erg vaak niet gedaan. Vertel altijd aan minstens één familielid of vriend wanneer en waar je naartoe gaat, en wanneer je ongeveer verwacht te arriveren op je bestemming. Stuur ook een bericht bij aankomst, dat is wel zo prettig. Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen en neem een oplader en powerbank mee.
Brandstoftank vullen voordat je op reis gaat
Zorg ervoor dat de tank van je auto vol is, of in elk geval vol genoeg voor de reis naar je bestemming, inclusief de eventuele stops. Dit is vooral verstandig wanneer je ’s nachts rijdt, aangezien in het buitenland tankstations ’s nachts niet altijd open zijn.
Noodpakket voor in de auto
Waar de meesten niet bij stilstaan is het regelen van een noodpakket voor in de auto. Wanneer je vast komt te zitten of je hebt een ongeluk of pech in de winter, dan is het wel zo fijn om jezelf en je inzittenden te kunnen verzorgen. Dit pakket, bestaat uit water (voldoende voor alle inzittenden), een aantal snacks, dekens, een zaklamp, een ijskrabber en een EHBO-kit. Denk ook aan een gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle inzittenden en een lifehammer.
Reservelampjes en reserve zekeringen
Ook al zijn ze niet verplicht, ze zijn wel handig. Je zult net zien dat wanneer je op reis gaat, een lampje of zekering van je auto kapot gaat. Om je zichtbaarheid goed te houden, dien je het kapotte lampje meteen te vervangen. Zeker bij sneeuw en regen is goede verlichting een must. Daarnaast is het hebben van een setje zekeringen verstandig om in je auto te bewaren. Deze zijn per automerk en type verschillend en niet altijd verkrijgbaar bij tankstations.
Reserveband en andere benodigdheden
Tegenwoordig dien je een lekke autoband te vervangen met het zogenaamde ‘thuiskomertje’, mits je pech onderweg hebt. Deze tijdelijke autoband is bedoeld om je naar de garage of naar huis te brengen, om vervolgens de auto weer te voorzien van een nieuwe autoband. Ook kun je ervoor kiezen om de lekke autoband indien mogelijk te laten repareren. Ga je een verre reis maken? Het is raadzaam om een extra autoband mee te nemen.
Zorg voor een geldige mileusticker
Ga je binnenkort met de auto of motor naar Frankrijk of Duitsland? Dan heb je waarschijnlijk ook een mileusticker nodig! Hiermee krijg je direct toegang tot zowel tijdelijke als permanente milieuzones die van kracht zijn binnen een bepaald gebied of stad. Deze kun je eenvoudig aanvragen op reisklaar.nl.